Цанко Цанков готов за подвиг в Гибралтарския проток

Цанцко Цанков бе единственият български плувец, който се класира за финалното състезание по преплуването на Гибралтарския проток .

За нас е огромна чест, че Цанко е не само председател на КПС „Победа“, но и картотекиран състезател към клуба!

Цанко сподели с нас, че е напълно готов за предизвикателството, с което ще се сблъска след броени дни. Той достигна до тук благодарение на победата си в квалификацията, която се поведе през месец април в Барселона. Там той се изправи срещу конкуренция от 167 плувци от целия свят.

Приблизителното разстояние, което Цанко трябва да измине е 18 километра. Проявата има официален характер и се администрира от Световната федерация по плуване в открити води (WOWSA).

Преплуването е включено в групата на най-трудните трасета за преплуване – Ocean Seven. До момента в цялата си 134 годишна история няма регистрирано българско участие в преплуването на Гибралтарския проток от Европа до Африка.

Накрая съм на целенасочената ми подготовка за състезанието. Тренирам усилено през последната година по специална програма за това, което ме очаква там. Мисля, че съм добре подготвен, както физически за плуването, така и стратегически. Най-вече със спецификата на цялото трасе и климатичните условия в протока.

Ще бъде много трудно и тежко. Разликата в температурата на водата от Средиземно море и Атлантическия океан е близо 10 градуса в средата на дистанцията и там се образуват огромни вълни и течения.

Познавам конкурентите си и мога да заявя, че са отлични плувци и издръжливи в открити води. Разчитам на двама испански треньори, които много ми помагат професионално с тренировъчната дейност.

Екипът ми е добре запознат с всичко и тръгваме за Малага на 30 авгусут. Последната информация, която имам е, че самото състезание ще бъде на 4 септември. Всички плувци, които се класирахме трябва да бъдем на лагер сбора в град Тарифа, като едно от датите до 13 септември ще бъде старта.

Никога не се знае предварително точния ден на преплуването, защото факторите са много и зависят най-вече от атмосферните условия и Гибралтарския проток. Засега, прогнозата за времето е оптимистична за 4 септември и вероятно това ще бъде денят. Това, което мога да кажа преди тръгването е, че ще направя всичко по силите си, за да стигна първи от всички конкуренти.

сподели Цанко Цанков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *