Цанко Цанков преплува Гибралтарския проток

9 септември 2022 г., 14 часа местно време.

Цанко Цанков спечели едно от най-трудните плувания в открити води – прекосяването на Гибралтарския проток.

Днес постигнах една от най-важните цели за мен! Участие в плувния маратон от Европа до Африка през Гибралтарския проток. Състезанието се проведе в изключително трудните и непредвидими условия на Атлантическия океан. Организаторите бяха на крачка от прекратяване на плуването, поради формирането на гъста мъгла в средната част на протока. Стъпих първи на Мароканския бряг след 3 часа 56 минути и 3 секунди. Това е една голяма победа не само за мен, но и за цяла България! За мен е чест да бъда първия българин преплувал Гибралтарския проток в 127 годишната история на проявата. 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

Благодаря искрено на всички, които ме подкрепиха и повярваха в мен!

сподели Цанко Цанков

Цанко успя да преплува разстоянието от 17.6 км за 3 часа, 56 минути и 3 секунди.

За самото преплуване условията бяха много трудни. Ние бяхме там на 30 август, като очакванията ни бяха да го осъществим на 6 септември. Първата възможност беше на 4-ти, но условията се променяха с всеки изминал ден. Много бяха трудни и непредвидими най-вече заради много силните течения, силните ветрове, които ги прияинявт, както и големите температурни инверсии.

Преплуването на Гибралтарския проток трябва да е съобразено също така с приливите и отливите, които в океана са с огромно значение. При прилива например водата настъпва към сушата с 50-80, даже и до 100 метра.

споделя Цанков

Един път плуването е отменено по средата на дистанцията, след като са преплували близо 7000 метра. Това се налага поради образуването на океанското течение Пониенте, което променя траекторията на плуването и октлонява състезателите към центъра на Средиземно море. Отлагането на плуването е много неприятно за един спортист, който се е настроил да направи това, за което е дошъл, именно в този ден.

Прекосяването на Гибралтарския проток е естествено продължение на неговите опити в маратонските дисциплини. През 2019г. е историческото му преплуване на Бургаския залив от нос Емине до Маслен нос. Около 50 километра за 14 часа, 24 минути и 34 секунди. През 2020 година – световен рекорд за 24-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн. 50 600 метра – това са 1012 дължини.

Спомените на Цанко към детските и тинейджърските си години

Започнах да се занимавам с плуване на 7-годишна възраст. Майка ми е човекът, който ме насочи към този спорт, записа ме и ме заведе за първи път на басейна. Преди това бях опитал да се занимавам с други спортове, например карате, Но там треньорът каза, че имам данни и качества, но съм много разконцентриран. Тренирал съм шах, авиомоделизъм, тенис на корт, сърф.

Първия досег на Цанко с плувния басейн

Годините бяха много трудни тогава – имам предвид 1994-1996-а, нямаше нафта за отопление, надигаше се една пара над повърхността и беше много слабо осветен. Това са първите ми впечатления от плуването и те бяха доста негативни. Много студена беше водата, както и самият басейн и аз доста години ходех да тренирам с големо нежелание

В Бургас имаше проблеми – липса на работещи басейни. По 18-20 човека в един коридор плувахме в единствения басейн в града.

Цанко Цанков е голяма гордост за плувния спорт и най-вече за КПС „ПОБЕДА“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *