Плуването е най-добрият, полезен и ефективен комплексен спорт, от който тялото ни може да извлече много ползи за здравето. То дава възможност за най-добрите тренировки, които можете да практикувате целогодишно, както на открито, така и на закрито. Като начин на живот, плуването носи изключително много ползи за човешкия организъм.

Плуването подобрява общото здравословно състояние на организма за кратък период от време, но оказва своето положително въздействие в дългосрочен план.

Усмивки след тренировка по плуване
КПС "Победа"
Усмивки след тренировка по плуване!
КПС “Победа”

Ползи от плуването:

Подпомага работата на мозъка

Плуването е спорт, при който притокът на кръв към мозъка се подобрява значително. Това води до увеличаване на количеството на кислород към него и води до подобряване на всички жизнени функции в човешкия организъм. Плуването спомага за постигането на по-висока концентрация, подобрява паметта и способства за поддържането на повишено внимание.

Интересен е фактът, че ако потопите тялото си до гърдите в басейн с топла вода, притокът на кислород към мозъка се увеличава  приблизително с 14%.

Бори се със стреса

Една от безспорните ползи на плуването е производството на ендорфини, които са в основата на психичното ни здраве.  Плуването действа успокояващо и създава чувство на щастие, удовлетвореност и спокойствие.

Понижава нивата на холестерола

Плуването подпомага поддържането на оптималните нива на холестерола и триглицеридите в кръвта, като същевременно подобрява състоянието на кръвоносните съдове и лимфните възли. Това несъмнено са изключително важни ползи за нашето здраве.

Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания

Плуването тренира ефективно сърцето с помощта на аеробната дейност във водата.
По време на плуване се подобряват както централното, така и периферното кръвообращение, което води по-добрата работа на всички органи и системи и намаляване на възпалителните процеси в човешкия организъм.


Научно е доказано, че при жените редовно занимаващи се с плуване, рискът от развитие на коронарна болест на сърцето се намалява средно с от 30 до 40%.

Подобрява мускулния тонус

Плътността на водата е близо 800 пъти по-голяма от тази на въздуха, което изисква много по-усилена мускулна работа за преодоляване на повишеното съпротивление на водната среда. Благодарение на този факт, по време на плуване мускулите стават по-силни, особено когато в  тренировката се съчетават упражнения за аеробната издръжливост.

Цанко Цанков КПС Победа
Tsanko Tsankov KPS Pobeda

Развива гъвкавостта

Плуването има изключително полезно въздействие върху гръбния стълб. По време на плуване гръбнакът се разтяга, а това подпомага наместването на прешлените и води до подобрение на цялостната гъвкавост и подвижност на тялото.

Помага при астма

Редовните занимания по плуване намаляват значително пристъпите на астма. Дори да нямате подобни проблеми е доказано, че плуването съдейства за увеличаването на капацитета и обема на белите дробове и подпомага и подобрява правилното дишане. Всичко това от своя страна води до подобрено снабдяване на тъканите с кислород. Именно за това се препоръчва на хора с астма да плуват.

Ползи за здравето при децата и подрастващите

Децата и подрастващите, които започват занимания по плуване от ранна възраст, се развиват по-добре и по-бързо както психически, така и физически в сравнение със своите връстници, които не се занимават с плуване.

Всички ползи, които можем да извлечем за нашето здраве и начина ни на живот от плуването са безценни! Не трябва да забравяме, че никога не е късно човек да се научи на плува! Ние сме до Вас и сме готови да Ви разкрием приказния свят на плуването и да Ви помогнем да откриете Вашата уникална връзка с Водата!

*Закупените карти за 8 тренировки важат в рамките на 40 дни от датата на закупуването им.
*Закупените карти за 4 тренировки важат в рамките на 30 дни от датата на закупуването им.