Връзката между плуването и дишането – Цанко Цанков за ползите от плуването

Председателят на Клуб по плувни спортове „Победа“  – Цанко Цанков, беше гост-лектор на организирана от австрийската фармацевтична компания Montavit среща, с цел научен обмен.

По време на лекцията бяха засегнати едни от най-важните въпроси, свързани с нашето белодробно здраве. Основна тема бяха последните тенденции в лечението на вирусни и бактериални респираторни инфекции и Covid-19, която бе представена от проф. д-р Коста Костов – Професор по белодробни болести и консултант по белодробни болести на УМБАЛ „Св. Анна“.

Цанко Цанков представи своите постижения пред присъстващите над 100 лекари, а след това им разказа за дълбоката връзка между плуването и дишането, както и за положителния ефект от плувния спорт за белите дробове.

Каква всъщност е връзката между плувния спорт и белите дробове, както и положителния ефект от плуването върху цялото ни тяло, за които ще ни разкаже Цанко Цанков, можете да прочетете в следващите абзаци.

Какво трябва да знаем за плувния спорт?

Плуването е един от най-полезните спортове, тъй като то е здравословна тренировка за цялото ни тяло. С него натоварваме едновременно всички мускулни групи без да натоварваме ставите и да ги износваме. Водата омекотява тренировката  и по този начин щади нашите стави, сухожилия и хрущяли. Поради тази причина плуането е много подходящо за хора с артрит, болки в ставите и травми. Тренировките във вода имат благоприятен ефект върху цялото тяло, включително и върху съня. Чрез плуването ние снабдяваме тялото с голямо количество енергия и издръжливост.

Каква е връзката между дишането и плуването?

Плуването е спорт, който има положително въздействие върху дихателната система. По време на трениворка ние тренираме дихателната мускулатура , увеличаваме белодробната вентилация, виталния капацитет на белите дробове и преминаването на кислорода в кръвта и неговото усвояване от тъканите. Плуването тренира устойчивостта към хипоксия, което е състояние на намалено количество кислород в тъканите.

По какъв начин плуването подпомага развитието на белите дробове?

Аеробната тренировка е много важна за здравето на белите дробове и на сърцето.   Докато плуваме с висока интензивност ние увеличаваме капацитета на работа на белите дробове, което оказва благоприятно действие върху сърдечносъдовата система. По време на тренировка ние учим децата как да правят повече движения с по-малко въздух. Именно поради тази причина плуването е препоръчително за деца и възрастни страдащи от астма.

Има ли плуването оздравителен ефект вурху нашето тяло?

Плуването подпомага закаляването на организма. Когато плуваме нашето тяло отделя около 50-80% повече топлина, тъй като винаги водата в басейна е по-ниска от телесната ни температура. Температуните колебания изграждат устойчивост към простудните заболявания. Плувният спорт отстранява нарушенията в стойката на тялото и развива опорно-двигателния апарат. Децата, които се занимават редовно с плуване се отличават от останалите, които не спортуват с по-високи жизнени показатели, гъвкавост, сила и по-рядко боледуване от простудни заболявания.

Благодарим ви за отделеното време! Надяваме се статията да ви е харесала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *