Петстепенната (петзвездна) йерархична рангова система на КПС ” Победа”

На 11.06.2023 ( неделя) от 13:00ч ще се проведе първото състезание за завоюване на звезди, организирано от КПС “Победа”.

Петстепенната (петзвездна) йерархична рангова система на КПС ” Победа” е вдъхновена от армейската организационна структура и отличава децата на базата на техните знания, умения във водната среда и преди всичко качества като дисциплина, трудолюбие, постоянство и всеотдайност към тренировъчния процес.

Основните принципи на които се основава петзвездната рангова система на КПС “Победа” са следните:

I. Всяка звезда показва нивото на техническото владение на 4-те плувни стила ( свободен стил, гръбен кроул, бруст и бътерфлай).

II. По време на състезанието всяко дете показва своите възможности и напредък в плувните стилове ,като изминава дистанцията от 50 метра пред специална комисия, състояща се от до трима членове.

III. Плуването е спорт, който се основава върху правилната техника. Поради тази причина събитието протича под формата на изпит, в който водещо значение има техническото владеене на плувните стилове а не времето на плуване. Ние вярваме, че правилната техника стои в основата на скоростта, а не обратното.

Степени на петзвездната система:
  1. Жълта звезда

За спечелване на жълта звезда, детето трябва да може да плува технически правилно кроул в координация или кроул в застигане без помощни средства ( плувна дъска или плавници).

  1. Зелена звезда

За спечелване на зелена звезда, детето трябва да може да плува технически правилно гръб в координация или гръб в застигане без помощни средства ( плувна дъска или плавници).

  1. Синя звезда

За спечелване на синя звезда, детето трябва да може да плува технически правилно бруст в координация без помощни средства.

  1. Червена звезда

За спечелване на червена звезда, детето трябва да може да плува технически правилно двутактов бътерфлай в координация без помощни средства.

  1. Черна звезда

Право на придобиване на черна звезда имат само състезателите, картотекирани към Българската федерация по плувни спортове, които са участвали в състезание включено в календара на БФПС.

Звездите се поставят на специално предназначено за тази цел място на корицата на бележника на всяко дете, като в последствие могат да бъдат поставени и на състезателната екипировка.
Децата, които към настоящия момент нямат бележник могат да си закупят такъв от личния си треньор на цена от 5 лв.


Родителите ще бъдат допускани като зрители.


Таксата за участие в състезанието за завоюване на звезди е 30 лв.

От такса участие се освобождават най-добре представилите се деца на МТ ” Златоперки” : Марая Асенова, Давид Асенов, Виктория Филипова и Момчил Николов.

Срокът за записване е до 09.06.2023(петък).
Очакваме Ви!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *